ΈΜΜΗΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η πρώτη μέρα κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου αρχίζει με την έναρξη της περιόδου (αίμα). Κάθε εμμηνορρυσιακός κύκλος διαιρείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη και ωρίμανση ενός ωαρίου, ενώ η δεύτερη σηματοδοτείται από την ωορρηξία έως την πρώτη μέρα του επόμενου κύκλου.
Η δεύτερη φάση του κύκλου, συνήθως είναι και η σταθερή φάση, η οποία διαρκεί 14 ημέρες. Έτσι, σε κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η μέρα. Σε κύκλο 30 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 16η ημέρα, ενώ σε κύκλο 25 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 11η μέρα (η διάρκεια από την ωορρηξία μέχρι την περίοδο είναι σταθερή, 14 ημέρες).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΥΚΛΟΥ
Κάθε μήνα λοιπόν, σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, η υπόφυση, ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, στέλνει ένα σήμα στις ωοθήκες που σκοπό έχει να διεγείρει τα ωοθυλάκια να αναπτυχθούν. Το σήμα αυτό δεν είναι άλλο από την ορμόνη που ονομάζεται θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Αυτή είναι και η ορμόνη τα επίπεδα της οποίας μετράμε την 2η με 5η ημέρα του κύκλου. Υπό την επίδραση της FSH, μια ομάδα ωοθυλακίων (που το καθένα από αυτά περιέχει κι ένα ωάριο) αρχίζει να αυξάνεται, όμως από την πέμπτη κιόλας ημέρα του αναπαραγωγικού κύκλου έχει ήδη επιλεγεί το ένα και μόνο κυρίαρχο ωοθυλάκιο, αυτό δηλαδή που θα οδηγηθεί σε ωοθυλακιορρηξία και θα απελευθερώσει το ώριμο για γονιμοποίηση ωάριο. Αυτό το κυρίαρχο ωοθυλάκιο μπορεί να είναι είτε στη δεξιά ωοθήκη, είτε στην αριστερή και η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει πάντα τυχαία, δηλαδή όχι απαραίτητα εναλλάξ. Καθώς μεγαλώνει, το ωοθυλάκιο παράγει μια σημαντική στεροειδής ορμόνη που ονομάζεται οιστραδιόλη. Η οιστραδιόλη είναι υπεύθυνη για την πάχυνση της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου , σε αναμονή της πιθανής εμφύτευσης του εμβρύου. Τότε ο εγκέφαλος, ξανά από την υπόφυση, απελευθερώνει μια δεύτερη ορμόνη, που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Η απελευθέρωση της LH είναι το έναυσμα που επάγει την ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, 36 ώρες μετά την απότομη αύξηση της LH, το ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο.
Μετά την απελευθέρωση του ωαρίου είναι γόνιμο 24 έως 48 ώρες. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα της γυναίκας 3 μέρες.
Από κει και έπειτα, το βάρος πέφτει στις σάλπιγγες. Με το που απελευθερώνεται το ωάριο στην επιφάνεια της ωοθήκης, η σάλπιγγα της ίδιας πλευράς, καλείται να το «πιάσει» και να το τραβήξει μέσα της. Εάν δε μπορέσει να πιάσει το ωάριο, τότε η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συμβεί.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΩΟΡΡΗΞΙΑ
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι συνήθως 28-32 ημέρες. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως μεταξύ της 14ης και της 18ης ημέρας του κύκλου σας. Είναι η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Μια ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ή ωχρινοποιητική ορμόνη(LH) αυξάνει ταχέως , προκαλώντας την τελική ωρίμανση και απελευθέρωση των πιο ώριμων ωαρίων. Ταυτόχρονα, η τραχηλική βλέννη σας γίνεται πιο «λεπτή» και διαφανής ώστε να βοηθήσει το σπέρμα να φτάσει πιο εύκολα στο ωάριο. Το ωάριο είναι το γυναικείο κύτταρο που γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο (που είναι το ανδρικό κύτταρο). Το γονιμοποιημένο ωάριο ονομάζεται έμβρυο.
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΩΟΡΡΗΞΙΑ
Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να νιώθετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά – στην δεξιά ή αριστερή πλευρά. Συχνά υπάρχουν αυξημένες εκκρίσεις. Αυτές οι εκκρίσεις είναι παχύρευστες και διαυγείς. Πρόκειται για την τραχηλική βλέννη η οποία διευκολύνει την είσοδο του σπέρματος στην μήτρα.
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΩΟΡΡΗΞΙΑ
Η ημέρα εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου. Εάν έχετε έναν κύκλο 28 ημερών τότε η ημέρα της ωορρηξίας είναι η 14η του κύκλου. Εάν όμως έχετε ένα κύκλο 30 ημερών η ημέρα ωορρηξίας είναι η 16η ημέρα. Γενικά από την ημέρα της ωορρηξίας μέχρι την επόμενη περίοδο περνούν πάντα 14 ημέρες. Δηλαδή το “δεύτερο μισό” του κύκλου είναι πάντα σταθερό. Το “πρώτο μισό”- από την πρώτη ημέρα περιόδου μέχρι την ωορρηξία- μπορεί να ποικίλλει σε διάρκεια.
Συνήθως απελευθερώνεται μόνο ένα ωάριο κάθε μήνα. Το ωάριο ταξιδεύει μέσα από μια σάλπιγγα, ένας από τους δύο «σωλήνες» που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα σας. Εάν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη, το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιήσει και στο δρόμο του προς τη μήτρα. Εάν η γονιμοποίηση δεν συμβεί μέσα σε 24 ώρες από την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη τότε διαλύεται.
ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
Οι γόνιμες μέρες, διαρκούν περίπου 8-9 ημέρες. Το ωάριο διατηρείται ακέραιο – και γόνιμο- για 24 ώρες. Μετά από την ωορρηξία ενός ωαρίου μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να συμβεί και ωορρηξία δεύτερου ωαρίου το οποίο – επίσης- έχει διάρκεια ζωής 24 ώρες. Έχει βρεθεί ότι το σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί -γόνιμο- μέσα στην γυναίκα μέχρι για 7 ημέρες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε σεξουαλική επαφή σήμερα, και να έχετε ωορρηξία 7 -8 ημέρες μετά – και να μείνετε έγκυος.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΡΡΗΞΙΑ
Το ωάριο εισέρχεται στην σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο. Η διάρκεια ζωής του ωαρίου είναι μόνο 24 ώρες. Μετά δηλαδή από ένα εικοσιτετράωρο το ωάριο απορροφάται και δεν μπορεί πια να γονιμοποιηθεί.
Επτά ημέρες μετά την γονιμοποίηση το έμβρυο έχει μετακινηθεί από την σάλπιγγα στην ενδομήτριο κοιλότητα και αρχίζει να εμφυτεύεται. Όταν έλθει σε επαφή με τα αγγεία της μήτρας (περίπου 10-14 ημέρες από την γονιμοποίηση) εκλύει στην μητρική κυκλοφορία την β χοριακή γοναδοτροπίνη. Η β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Εάν υπάρχει στο αίμα σας, έστω και σε μικρή ποσότητα, είστε έγκυος. Εάν δεν υπάρχει στο αίμα σας, δεν είστε έγκυος. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαγνωστεί η εγκυμοσύνη. Το iQ Test Εγκυμοσύνης ανιχνεύει αυτή την ορμόνη. Η β χοριακή γοναδοτροπίνη μετριέται κυρίως στην αρχή της εγκυμοσύνης.
ΣΥΛΛΗΨΗ
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δεκάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια εναποτίθενται στον κόλπο της γυναίκας, κατά την εκσπερμάτιση. Όσο το ωάριο διατηρείται ασφαλώς μέσα στη σάλπιγγα, κοντά στο σημείο που εισήλθε σε αυτή, τα σπερματοζωάρια πρέπει να διανύσουν μια πολύ μεγάλη, «δύσκολη» απόσταση. Ξεκινώντας από τον κόλπο, προσπαθούν να περάσουν διαμέσου του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, και από εκεί μέσω των σαλπιγγικών στομίων στις σάλπιγγες. Αφού διανύσουν αρκετά μεγάλο μήκος τους, θα συναντήσουν επιτέλους το ωάριο, με σκοπό τη γονιμοποίηση. Με το που θα πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση με επιτυχία, το γονιμοποιημένο ωάριο, ως έμβρυο πλέον, αρχίζει να διαιρείται και να ταξιδεύει σιγά σιγά προς τη μήτρα.
Η επιθυμία για ένα παιδί θα πρέπει να σας ενθαρρύνει να κάνετε καλύτερες επιλογές στα φαγητά, τα ποτά και τα φάρμακα που καταναλώνετε, καθώς και να γυμνάζεστε καλύτερα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να γνωρίσετε καλά το σώμα σας, και ειδικά τον κύκλο σας.
Πρέπει να γνωρίζετε τη χρονική απόσταση που έχουν οι κύκλοι σας, ώστε να συγχρονίσετε καλύτερα την επαφή.
1. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ
Καταγράψτε για 12 μήνες σε ένα ημερολόγιο την πρώτη μέρα κάθε περιόδου. Ο κύκλος μας αρχίζει με την πρώτη ημέρα περιόδου και διαρκεί μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Σε πολλές γυναίκες το μήκος του κύκλου κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 ημέρες.
Στην συνέχεια θα αφαιρέσετε από τον μικρότερο κύκλο 20 ημέρες. Εάν δηλαδή ο κύκλος σας ποικίλει από 28 μέχρι 32 ημέρες αφαιρείτε 28 – 20. Έτσι βρίσκετε ότι οι γόνιμες ημέρες σας αρχίζουν την 8η ημέρα του κύκλου.
Είναι σωστό να παρακολουθείτε αν οι πρώτες μέρες της περιόδου σας έρχονται τακτικά ή ακανόνιστα, ώστε να μπορέσετε να προβλέψετε καλύτερα πότε θα έχετε ωορρηξία. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12 έως 24 ώρες αφού ελευθερωθεί.
2. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΣΑΣ
Οι γυναίκες με τακτικό κύκλο έχουν συνήθως ωορρηξία δύο εβδομάδες πριν τους έρθει περίοδος.
Είναι δυσκολότερο να προβλέψουμε την ωορρηξία στις γυναίκες με ασταθείς κύκλους, αλλά συνήθως συμβαίνει 12 με 16 μέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος.
3. ΕΠΑΦΗ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
Οι γόνιμες μέρες είναι περίπου η περίοδος των πέντε ημερών πριν την ωορρηξία και της μέρας της ωορρηξία. Συνίσταται στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, συχνή σεξουαλική επαφή σε διαστήματα μικρότερα των 2 ημερών κοντά στην περίοδο της ωορρηξίας. Εάν έχετε έναν τακτικό κύκλο 28 ημερών, μετράτε ανάποδα 14 ημέρες από όταν περιμένετε την επόμενη περίοδό σας. Σχεδιάστε τις σεξουαλικές σας επαφές γύρω στην 12η -14η ημέρα του κύκλου σας.
1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σίγουρη και ασφαλής επιλογή.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα υγιεινά λιπαρά που περιλαμβάνει είναι ιδανικά για να είναι το σώμα σε φόρμα.
Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Αγοράστε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα και “πράσινα” προϊόντα. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος με διατροφή και άσκηση. Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΤΣΕΚΑΠ
Περίπου τέσσερις μήνες πριν τη σύλληψη, η γυναίκα πρέπει να κάνει ένα γενικό τσεκάπ που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, μέτρηση της πίεσης και του βάρους και τεστ Παπ ώστε να αποκλειστούν προβλήματα υγείας και ελλείψεις που δεν έχει αντιληφθεί, όπως αναιμία ή κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς.